Studentenkamer zoeken én vinden

Je bent net een nieuwe studie begonnen, en je wilt graag op kamers. Vaak omdat je van je ouders af wilt of het reizen te ver zijn. Dan begint de ellende, het zoeken naar een studentenkamer.

Er is een hevig tekort aan studentenkamers, dat weten we ondertussen wel. Dus een beetje geluk en wat tips kan je wel gebruiken bij je zoektocht.

Het begin
Zet eerst eens op een rij wat je allemaal voor wensen hebt, dat maakt gericht zoeken makkelijk. Je kan jezelf een hoop vragen stellen; hoeveel vierkante meter moet de kamer zijn? Is locatie belangrijk? Hoeveel wil ik betalen aan huur? Wil ik in een hospita of een studentenhuis? Hou ik van drukte of rust? Mag ik binnen roken? Wat voor huisgenootjes wil ik?

En zo kan je wel doorgaan, maar wees niet té kritisch, er is nou eenmaal een zwaar tekort aan kamers.

Studentenkamer zoeken
Het is niet alleen een kwestie van geluk en maar een beetje afwachten, je zal er zelf ook tijd en energie in moeten steken.

  • Vertel aan iedereen dat je opzoek bent naar een kamer. Je hebt ontzettend veel aan je familie, vrienden en kennissen. Jij kent hun, maar hun kennen óók weer mensen. Onderschat dit niet, dit kán je heel snel aan een kamer helpen.
  • Netwerken. Ook met verjaardagen, projectgroepen, uitgaan vertellen dat je opzoek bent. Vrijwel iedereen vind dit leuk of interessant om te horen.
  • Houd ook advertenties in de gaten! Kijk regelmatig op het prikbord op school, je Facebook, buurtkranten. Er staan regelmatig wel dingen tussen die je interessant zou kunnen vinden, maar wees wel snel! Weg is weg.
  • Plaats zelf ook een advertentie. Huurders willen niets liever dan zo snel mogelijk hun kamer verhuren en hun centen innen. Als ze dus zien dat jij opzoek bent voordat ze zelf ergens een advertentie hebben geplaatst is dit natuurlijk veel makkelijker voor ze.

Studentenkamer zoeken op internet
Dit vond ik wel een appart punt waard, omdat er via het internet veel meer informatie en kamers voor handen zijn. Helaas ook meer mensen die ze voor je neus wegkapen.

Op websites zoals kamernet.nl, kamertje.nl en kamer.nl zijn duizenden advertenties te vinden van verhuurders of huisgenootjes die opzoek zijn naar jou! Het bekijken van deze kamers kan altijd, maar als je meer informatie wilt of wilt reageren moet je vrijwel altijd een betaald account en/of abonnement afsluiten.

Wees niet te kritisch met reageren, je kan altijd nog nee zeggen. En misschien maken de leuke huisgenootjes de locatie of de kleine kamer wel veel aantrekkelijker!

Reageren op een kamer of advertentie
Ook al wil je de kamer nog zo graag, het zal niet altijd lukken. Er zijn namelijk enorm veel mensen die op studentenkamers reageren, de huurders hebben keuze zat.

Je moet er uitspringen, opvallen. Ze moeten jóu willen. Niet jij hun, want iedereen wilt jou wel! Jij bent zo’n leuk iemand! Toch?

Vertel gewoon iets leuks over jezelf, dat je heerlijk taart kan bakken bijvoorbeeld. Maak een grapje, maar wees niet te grappig. Doe vooral ook lekker zielig over je huidige woonsituatie, hoe bagger je huidige huisgenootjes zijn of hoe ver weg je wel niet woont.

Hospiteren
Jaja, alvast gefeliciteerd dat je uitgenodigd bent voor een hospiteer avond! Ik zal je gelijk maar uit je droom helpen, het zal zéér waarschijnlijk niet je eerste en laatste worden. Dit zeg ik niet om je gelijk te demotiveren, maar om een teleurstelling te voorkomen.

Eigenlijk is hospiteren heel simpel. Neem iets leuks mee en wees gewoon jezelf, maar laat je wel van je beste kant zien. Wees niet te grappig, te opvallend, te enthousiast.

Do’s

  • Laat een goede eerste indruk achter.
  • Zorg dat je er strak en fris uitziet (niet in een pak of trouwjurk, asjeblieft…)
  • Kom op tijd!!!
  • Wees lekker enthousiast, laat het merken aan de huisgenoten
  •  Toon interesse in de bewoners, vertel niet alleen over jezelf.
  • Spontaniteit is een pré.
  • Heb een beetje zelfspot als iemand een klote opmerking naar je maakt.
  • Laat merken dat jij het leukst bent van allemaal.
  • Zeg dat je vrijgezel bent.
  • Als het niet klikt, probeer het dan niet wel te laten klikken.

Tingdingding! Studentenkamer gevonden
Yeah! Eindelijk heb je een kamer gevonden en kan je intrekken. Géweldig, je hoeft nu nog maar een ding te doen; een inboedelverzekering afsluiten.

Veel studenten vergeten dit, maar het is zó ongelofelijk belangrijk en kost geen drol. Een inboedelverzekering dekt diefstal, brand, omgevallen bomen, waterschade en stormschade. Zo voorkom je dat je al je geliefde spullen kwijtraakt, maar ook een dikke schuld aan je huisbaas!

Ikzelf raad de inboedelverzekering van Neckermann aan, voor € 2,23 per maand zijn al je spullen al gedekt.

Misschien vind je dit ook interessant:

Plaats een reactie!