5 tips om goedkoper je studietijd door te komen

Hoera je diploma is binnen en vanaf september gaat het studentenleven dan echt beginnen. Je bent misschien nog druk op zoek naar een kamer en bezig met het regelen van allerlei zaken. Een ding is zeker, het leven als student zal financieel niet meevallen. Maar hieronder lees je de beste tips om een stuk voordeliger door het leven te gaan als student.

1. Betaal niet teveel voor je kamer.
Je bent misschien nog op zoek naar een geschikte kamer in de stad waar je straks gaat studeren. Dan heb je vast wel door dat het vinden van een geschikte kamer een duur grapje kan zijn. Vooral in populaire steden zoals Amsterdam en Utrecht betaal je al snel rond de €25 euro per vierkante meter. Om te zorgen dat huisjesmelkers je niet belazeren met schandalige prijzen, is het slim om je huurprijs te checken op www.huurcomissie.nl. Ga je een studie volgen die in meerdere steden worden aangeboden? Denk dan eens na over een stad waar je een stuk goedkoper huurt zoals Tilburg.

2. Betaal samen met je huisgenoten

Als je die kamer hebt gevonden dan is de kans groot dat je in een huis gaat wonen met andere studenten. Het is slim om met z’n allen de kosten te verdelen zoals bijvoorbeeld met de boodschappen. Relatief is het duurder om voor jezelf te koken dan wanneer je voor het hele studentenhuis een maaltijd klaarmaakt. Ook de energierekening, het internet en digitenne kun je met je huisgenoten delen. Vergelijk ook altijd welke aanbieder het goedkoopst is.

3. Maar gebruik van korting in winkels
Bij heel veel producten of diensten kun je goed gebruik maken van je studentenstatus. Op vertoon van je collegekaart krijg je korting bij diverse winkels, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Ook bij de kapper, de sportschool of wasserette kun je voordeel halen uit je collegekaart. Kleding is tegenwoordig ook erg duur en er leuk uit zien is heel belangrijk voor veel studenten. Als je graag kleding online koopt kun je gebruik maken van kortingscodes bij vrijwel alle webwinkels. Check daarom altijd de volgende site voor up-to-date codes.

4. Uitgaan
Als student is het uitgaan natuurlijk een van je wekelijkse bezigheden waar ook best wel veel geld aan uit wordt gegeven. Je gaat met je studentenvereniging, huisgenoten of studievrienden de stad in en je bent binnen een mum van tijd al tientallen euro’s kwijt. Het is niet leuk als je op het einde van de maand geen boodschappen meer kunt halen omdat je te veel bier hebt gedronken. Daarom zijn de volgende tips misschien handig voor je. Thuis indrinken is gezellig en goedkoper. En voor sommige mensen is het raadzaam om een vast bedrag aan cash geld mee te nemen en je pinpas thuis te laten. Vermijd ook clubs met hoge entreekosten.

5. Je hebt recht op meer dan je denkt.
Besparen op dagelijkse uitgaven is slim, maar geld binnenhalen is natuurlijk nog beter. Check daarom altijd even of je recht hebt op huur- en of zorgtoeslag. Uit onderzoek van Nibud is gebleken dat 120.000 studenten de zorgtoeslag mislopen omdat de geen idee hebben dat ze hier recht op hebben. Heb je een bijbaan? Vul dan ook altijd je belastingaangifte in en krijg van een deel van de ingehouden belasting terug.

6. Bezuinigen
Met de bovenstaande vijf tips kom je vast al een heel eind, maar besparen kun je op ongelooflijk veel manieren. Hieronder lees je er een aantal in vogelvlucht:
-koop tweedehands dingen via marktplaats of op de rommelmarkt in plaats van nieuwe spullen
-neem lunch mee in plaats van elke dag te kopen in de kantine
-zet de verwarming een standje lager en draag wat dikkere kleding
-douche een paar minuten korter
-en vergelijk online waar je het goedkoopst boodschappen kunt doen
-en doe boodschappen voor de hele week, zo kom je minder snel in de verleiding om nog allerlei andere (dure en niet noodzakelijke) dingen te kopen in de supermarkt.

Hopelijk heb je het komende studiejaar iets aan de bovenstaande tips en houdt je voldoende geld over voor leuke dingen!

Andere interessante artikelen

.