Hoe maak je een mooie cv layout?

Een mooie cv layout is niet eenvoudig om te maken. Wij geven je in dit artikel een aantal tips voor het maken van een mooie layout, zodat je curriculum vitae er gelikt uitziet. Zo heb je een streepje voor op veel andere sollicitanten.

Het belang van een mooie cv layout
cv layout in rood en groenVandaag de dag zijn er veel mensen die op zoek zijn naar een baan. Honderdduizenden Nederlanders zijn immers werkloos. Het is daarom niet gek dat bedrijven bij sommige vacatures vele honderden tot soms wel duizenden reacties binnenkrijgen. Veel mensen zijn op zoek naar werk en het werk ligt in sommige sectoren ook niet voor het oprapen. Er is dus veel concurrentie. Dan is het belangrijk om je te onderscheiden. Je kunt je onderscheiden door opleidingen en ervaring. Dit zijn belangrijke factoren. Daar gaat het voor werkgevers natuurlijk om, maar als je ‘concurrenten’ voor een functie min of meer dezelfde opleidingen hebben gevolgd en de ervaring ook gelijkwaardig is, dan kun je je extra onderscheiden door een mooi curriculum vitae layout.

Op sites als Resumeshoppe.com kun je mooie templates bestellen die je makkelijk in Word aan kunt passen. De cv’s hieronder en boven zijn daar zo’n voorbeeld van.

Tips bij het maken van een CV
curriculum vitae in wordZorg er voor dat je CV de juiste informatie bevat. Te veel informatie is daarentegen niet aan te raden en het best kun je je CV beperken tot circa 2 a4tjes. Schrijf ook geen lange verhalen in je cv. Je kunt alle informatie het best opdelen in overzichtelijke tabellen. Het gebruik van sleutelwoorden is ook aan te raden. Kopjes boven alle onderdelen van je CV is belangrijk. Gebruik kopjes zoals persoonlijke gegevens, opleidingen, cursussen, werkervaring, referenties etc. Laat onderdelen weg waar je niets noemenswaardigs hebt te melden. Heb je geen kinderen, rijbewijs of iets dergelijks? Laat dit dan weg. In sommige curricula vitae komen we zelfs BSN-nummers tegen. Dit soort gegevens hoef je niet in je curriculum vitae te zetten en het is zelfs gevaarlijk, want kwaadwilligen kunnen er misbruik van maken.

Bij een mooie cv layout hoort ook een navenant lettertype. Gebruik een leesbaar lettertype. We raden je aan om een lettertype te gebruiken die vaker wordt gebruikt, zoals Arial, Verdana of Calibri. Wellicht zijn het veelgebruikte lettertypes, maar sommige mensen storen zich aan het gebruik van excentrieke lettertypes. Ook de kleur van het lettertype kun je het best zo ‘gewoon’ mogelijk houden. Dit kan namelijk ook als storend worden ervaren of zelfs onprofessioneel. Wees in elk geval voorzichtig met het gebruik van kleuren en vormen, want mogelijk dat je cv zo een onprofessionele look krijgt.

Afbeeldingen in je Curriculum Vitae
Je ziet tegenwoordig dat steeds meer sollicitanten een afbeelding in hun cv plaatsen. Hiermee doelen we op een pas(foto). Een pas(foto) moet natuurlijk niet te uitbundig zijn. Tenminste, dit is afhankelijk van de functie. Je kunt het best niet kiezen voor een gemiddelde profielfoto die je op een website als Facebook terugvindt. Dit zijn meestal afbeeldingen van mensen die op vakantie zijn of bijvoorbeeld op een feest zijn gefotografeerd. Dit soort onflatteuze foto’s kunnen juist averechts werken. Maar nogmaals: het is afhankelijk van de functie. Als je als barkeeper gaat solliciteren bij een bar is het mogelijk om zo’n foto te gebruiken.

Andere interessante artikelen

.