Gezellige borrel of comazuipen?

Als student kom je veel in aanraking met sociale gelegenheden waarbij alcohol gedronken wordt. Of je nou bij een studentenvereniging zit, weer beland bent op een huisfeestje of simpelweg met je vrienden gaat stappen; een alcholische versnapering hoort er gewoon bij. En daarbij – voor de gemiddelde student – ook met enige regelmaat een heftige kater de volgende ochtend.

Wat is comazuipen?
Comazuipen – ook wel binge drinking genoemd – betekent dat je vele hoeveelheden alcohol consumeert in een relatief korte tijd. De exacte definitie van comazuipen verschilt per expert, maar in het algemeen kun je stellen dat als je drinkt om doelbewust bewusteloos te raken, je aan het comazuipen bent. Het (behoorlijk) onder invloed raken van de alcohol is dan het doel van het drinken.

Foto van Maurício Mascaro via Pexels

De effecten van comazuipen
Het drinken van veel alcohol is natuurlijk niet goed voor je. Naast uitdroging van je lichaam kan alcohol ook schade aanrichten aan je organen, zoals bijvoorbeeld je maag, slokdarm en lever. Als je veel alcohol drinkt bestaat er ook een grote kans dat je een black out krijgt en je later niet alles meer kunt herinneren van het moment dat je aan het drinken was en daarna. Ook kun je zo dronken raken dat je lichaam de alcohol niet goed genoeg meer kan verwerken en je lichaam ernstige vergiftigingsverschijnselen gaat vertonen. Dit wordt ook wel alcoholvergiftiging genoemd. Als je door het dronkenschap bewusteloos raakt spreken we van comazuipen. Op dat moment is je lichaam door de alcoholvergiftiging in een levensbedreigend stadium beland.

Moet ik stoppen met comazuipen?
Ken je dat? Dat je delen van de avond ervoor kwijt bent? Ondanks de negatieve effecten van alcohol is het begrijpelijk dat je je als student af en toe eens flink te buiten gaat. Het is normaal dat je tijdens je studententijd je grenzen qua alcoholconsumptie leert kennen en om dat te bereiken zul je daar ook wel eens overheen moeten gaan. Echter, als het alcoholgebruik een wat meer dwangmatig karakter krijgt, dan is dat een teken dat je misschien wel alcoholverslaafd bent. Als je meerdere malen per week te diep in het glaasje kijkt bijvoorbeeld. Ook kan de aandrang tot drinken zonder aanleiding (o.a. het drinken zonder de aanwezigheid van anderen) een aanwijzing zijn voor een alcoholverslaving. Een duidelijker kenmerk is wanneer je je dagelijkse bezigheden zoals studeren en je bijbaan met enige regelmaat uitvoert onder invloed van alcohol. Als je een of meerdere van deze kenmerken bij jezelf herkent, raden we je aan om contact op te nemen met een professional om jouw situatie te bespreken en eventueel hulp te krijgen bij het stoppen met comazuipen.

Andere interessante artikelen

.