Bedrijf opzetten als student

Met een eigen bedrijf kan je fortuinen maken, het is wellicht wel een van de meest lucratieve manieren om rijk te worden. Veel studenten denken dat dit niet voor hun weggelegd is, omdat ze “maar” een student zijn. Het tegendeel is waar, als student zijnde heb je meer tijd dan als je al een full-time baan hebt.

Een eigen bedrijf opzetten als student
Dit houdt in dat je dus eigen baas gaat worden, en voor niemand werkt behalve voor jezelf. De meeste zullen kiezen voor een eenmanszaak, omdat dit een van de simpelste en goedkoopste vormen is van een bedrijf en je geen ingewikkelde akte’s nodig hebt. Iedereen kans een eenmanszaak beginnen, zelfs minderjarigen.

 

Hoe begin ik dan een bedrijf als student?
Allereerst is het natuurlijk van belang dat je weet weten wat je gaat doen en wat voor producten of diensten je gaat leveren. Het is dan slim om jezelf de volgende vragen te stellen;

 • Hoeveel tijd heb ik hier voor nodig?
 • Heb ik een startkapitaal(tje) nodig?
 • Kan het vanuit thuis?
 • Heb ik er iets voor nodig?
 • Hoeveel winst maak ik per opdracht/product?
 • Is het iets wat ik voor langere tijd wil gaan doen?
 • Heb ik hier nog iemand anders voor nodig?
 • En ga zo maar door!

Nadat je hebt bedacht wat je wilt gaan doen kun je naar de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt gaan om een paar formulieren in te vullen zodat jouw bedrijf een feit is.

Wat voor verplichtingen heb ik als student met een eenmanszaak?
Je hebt dezelfde verplichtingen als iedere ondernemer, met een eenmanszaak wat minder als bijvoorbeeld een BV. Als eenmanszaak moet je wel administratie verrichten en boekhouden.

Je kunt ook je boekhouding uitbesteden als je er zelf geen hol aan vind, dit hoeft niet eens zo heel veel te kosten. Een goed voorbeeld is Yuki Boekhouden, die doen je boekhouding al voor €0,95 per factuur.

Mijn eigen ervaring
Ikzelf heb als student ook een bedrijf opgezet, wat mij erg bevalt. Ik lever logo’s en huisstijlen aan bedrijven die deze nog niet hebben. Van deze inkomsten kan ik mijn kamer én studie betalen.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust.

Misschien vind je dit ook interessant:

5 reacties op “Bedrijf opzetten als student”

 1. Frank 8 januari 2013 at 20:37 #

  Wat denk jij dat je het beste kan doen om geld te verdienen?

 2. Coen 6 maart 2014 at 11:59 #

  Ik heb voor mijn particuliere car wash een logo nodig. Ik ben zelf niet zo creatief en ik zag dat jij dit doet. Zou jij voor mij een logo kunnen ontwerpen? Ik heb al een basis voor je klaar liggen. Je kunt mij gerust terug mailen via mijn opgegeven email adres.

 3. Birgit 4 november 2014 at 14:36 #

  ik ben ook bezig met het opzetten van mijn eigen bedrijf, en heb eigenlijk alles al geregeld, op een ding na, klanten. Hoe heb jij ervoor gezorgd dat je gevonden werd? Waar maak je reclame zonder dit dat al te duur wordt?

 4. jacob 7 februari 2015 at 13:19 #

  Ik ben van plan een bedrijfje te start en maar ik weet niet hoe ik mensen kan bereiken, enige tips?

 5. jimmy 14 juli 2016 at 15:39 #

  als de mensen hieronder nog interesse hebben of voor mensen die hier nog op gaan zoeken, mensen lokken gaat het beste met sociale media en gewoon via vrienden (mond op mond reclame) organiseer een actie via facebook waarbij ze moeten delen. ook kun je bij vistaprint voor bijna geen geld promotie materiaal kopen bijvoorbeeld een magneet voor op je auto en visitekaartjes (die kan je overal achter laten).


Plaats een reactie!