Goedkoop het nieuwe studiejaar in – 5 tips

Na het einde van de zomervakantie starten zo’n 700.000 studenten weer met een nieuw studiejaar. Ongeveer 150.000 daarvan zijn eerstejaars. Ze beginnen met een nieuwe opleiding in een nieuwe omgeving en leren heel veel nieuwe mensen kennen. Een grote groep van deze studenten zal bij aanvang van dit schooljaar ook op kamers gaan en daarvoor moet altijd een hele hoop geregeld worden. Al dit geregeld kost daarnaast ook nog handenvol geld maar gelukkig kun je hier ook op besparen. Hieronder een aantal belangrijke tips:

1. Woon niet te duur
De kosten van studentenkamers zijn erg duur in Nederland. Vooral in de grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam betaal je al snel de hoofdprijs. Dit is ook niet gek als je Amsterdam zou gaan vergelijken met Maastricht of Groningen want in Amsterdam zijn de wachtlijsten en woningtekorten veel groter dan in andere steden. Maar zorg er voor dat je niet wordt opgelicht door verhuurders. Via de rijksoverheid kun je berekenen of de kamerhuur binnen de wettelijke kaders valt.
2. Let op met lenen
Iedereen met een gezond verstand weet dat geld lenen geld kost. En hoewel het vrijwel onmogelijk is om te leven van enkel de studiefinanciering zul je dus moeten werken of geld lenen. Als je bij DUO gaat lenen kun je tot maximaal €438,- per maand krijgen. Je hoeft dit bedrag pas terug te betalen als je bent afgestudeerd en een inkomen hebt. Let er wel op dat je gaat betalen naar draagkracht en je dus zal moeten aflossen. Hoewel de rente erg laag is, ongeveer 0.6% dien je hier wel rekening mee te houden.
3. Ga voor tweedehands
Koop zoveel mogelijk spullen tweedehands. En dan heb ik het over schoolartikelen zoals boeken maar ook spullen voor in huis. Misschien ken je wel iemand die nog wat meubels over heeft en ook via marktplaats kun je heel veel gebruikte spullen voor een stuk minder geld aanschaffen.
4. Maak gebruik van je studentenstatus
Bij heel veel winkels, bedrijven en instellingen ontvang je korting met je studentenpas. Zorg dat je hier zoveel mogelijk gebruik van maakt. Ook op verzekeringen kun je besparen dankzij je studentenstatus.
5. De belastingdienst
Zorg ervoor dat je je belastingaangifte invult. Elk jaar vergeten tienduizenden studenten deze aangifte in te vullen waardoor ze dus helemaal geen geld terugkrijgen. Zonde want als je een beperkt inkomen hebt kun je best wel wat belastinggeld terugkrijgen. En als je dan toch bij de belastingdienst bent. Check of je recht hebt op zorg- en/of huurtoeslag. Want vrijwel alle studenten hebben recht op zorgtoeslag vanwege hun beperkte inkomen. Het recht op huurtoeslag ligt iets ingewikkelder vanwege de vele voorwaarden maar als je geluk hebt kan dit je vaak honderden euro’s schelen.

Andere interessante artikelen

.