Bespaar op de huurprijs van je kamer

Op kamers wonen is een dure hobby, maar zorg dat je niet teveel betaald. Er zijn genoeg afzetters, vooral de grote steden, die stevig gebruik maken van het huidig kamertekort. Met wat kennis kan je zo honderd euro per maand op de huur besparen, maar dan moet je natuurlijk wel dit artikel lezen!

Gemiddelde huurprijs van een studentenkamer
Het is slim om te kijken wat de gemiddelde huurprijs per vierkante meter is in de stad waar je wilt wonen, dit geeft je een feit die je kan aanvoeren bij de onderhandeling van je huurprijs.

Volgens een onderzoek van Kamernet is het landelijk gemiddelde €19,43 per vierkante meter, met een gemiddelde huurprijs van €351 per kamer. Als je een leuke kamer hebt gevonden, maar deze wel te duur is, kan je dit voorleggen aan de huurbaas met een leuk verhaaltje eromheen.

Inclusief gas, water, licht én internet
Uit een ander onderzoek is ook gebleken dat huurbazen een bijna altijd een all-in huurprijs vragen, terwijl dat helemaal niet is toegestaan. De huurbazen zijn wettelijk verplicht om de kosten te specificeren en maar slechts tweederde van de verhuurders doet dat ook daadwerkelijk.

Let hier dus goed op als je met een huurbaas gaat praten, misschien kan je nog wel wat van de prijs afkrijgen.

Goedkope kamers
 Je zou ook kunnen overwegen om anti-kraak te gaan wonen. Je betaald dan echt een schijnbedrag om op pand te passen, soms een enorm kantoorgebouw met 10 verdiepingen (inclusief lift!). Als je hier meer over wilt weten kan je kijken bij Interveste of Google simpelweg “Anti-kraak wonen“.

Wat je ook zou kunnen doen is een kamer huren in een dorp of stad vlakbij je studie, dus niet in het hart van de stad zelf. Dit scheelt vaak ook al flink in de huurprijs. Ook zijn de kamers minder geliefd, waardoor je er makkelijker een vind.

Onderhandel over de huurprijs
Probeer gewoon te onderhandelen over de huurprijs. Zeg bijvoorbeeld dat je het een geweldige kamer vind en er met de intensie wilt komen wonen om er meerdere jaren te blijven (dat horen ze graag), maar dat je de kamer wel iets te duur vind. Nee heb je, ja kan je krijgen!


Heb jij zelf ook nog een tip om te besparen op je huurprijs?

Misschien vind je dit ook interessant:

Plaats een reactie!