Een stagevergoeding, verplicht of niet?

Als je studeert moet je op een gegeven moment wel ergens stage gaan lopen, variërend van een paar weken tot een groot deel van (of zelfs een compleet) studiejaar. Een veelbesproken fabel is het feit dat je ‘werkgever’ verplicht is om jou een minimum stagevergoeding te geven.

Dat is niet waar. Het is wel zo dat veel publieke sectoren zoals de zorg en (semi)-overheid zoals gemeentes al dan niet via een CAO hebben afgesproken dat een stagiair(e) een stagevergoeding krijgt afhankelijk van het opleidingsniveau en hoelang of hoeveel stage je loopt. Zo kunnen bij sommige instanties HBO-studenten voor hun (vaak praktijkgerichte) stage wel een stagevergoeding krijgen omdat ze nuttig werk verrichten, terwijl WO-studenten bij dezelfde instantie geen stagevergoeding krijgen omdat ze (intern) onderzoek doen dat niet direct door te rekenen is aan de klant.

Wanneer wel, wanner niet?
Over het algemeen geldt dat commerciële bedrijven (bijvoorbeeld in de ICT of reclamebureaus) vaker een stagevergoeding geven dan bedrijven en instanties die gefinancierd worden door ‘publiek geld’ zoals ziekenhuizen waar biomedisch onderzoek wordt gedaan. Bij een MBO opleiding waarbij je 4 dagen per week ‘werkt’ en 1 dag naar school gaat is een stagevergoeding ook niet verplicht, maar wel gebruikelijk omdat je als een werknemer wordt gezien.

Natuurlijk is het zo dat je sowieso wat terugkrijgt tijdens je stage. Ervaring en natuurlijk begeleiding: jouw begeleider steekt (veel) tijd in jouw kennen & kunnen in je vakgebied. Leuk, maatschappelijk en vooral aardig, maar het helpt natuurlijk niet mee als je een rijke student wilt worden!

Onderhandelen over stagevergoeding
Zeker als je voor een lange tijd fulltime stage moet lopen kan dit erg vervelend zijn voor je financiële situatie – zeker als je net met behulp van deze site begint te genieten van het leven van een rijke student, of als je een kamer moet betalen. Natuurlijk kan je bijlenen bij het DUO, maar het kan bij een sollicitatiegesprek met een stagebedrijf nooit kwaad om te vragen of zij standaard een stagevergoeding geven aan hun stagiair(e)s. Als je dit niet doet, kan het zijn dat jij geen stagevergoeding krijgt simpelweg omdat er niet over gesproken is, terwijl je medestagiair(e) wel een stagevergoeding krijgt!

Onderhandelen = relativeren!
Zelfs als je stageverlenende bedrijf niet standaard een stagevergoeding biedt, kan je het nog proberen door goede argumenten te geven

  • Jij bent bijvoorbeeld de student die 3 maanden praktisch werk heeft verricht waar je stageverlener geld voor krijgt van een klant – je levert dus direct geld op voor je stageverlener.
  • Je bent degene die 6 maanden onderzoek doet naar hoe een proces in het bedrijf beter kan waardoor zij veel meer geld besparen dan jij zou kosten. Stel, je krijgt een nominale HBO-stagevergoeding van  € 250,- per maand, dan ‘kost’ je € 1500,- voor een halfjaar. Dat is nog minder dan één maandsalaris van een normale medewerker.
  • Je zit in een sector zit waar veel vraag is naar stagiair(e)s.
  • Je hebt al ervaring waardoor je minder ingewerkt hoeft te worden en dus minder begeleiding nodig hebt. Belangrijke argumenten die je kunnen helpen om wél een stagevergoeding uit je sollicitatiegesprek te slepen!

Natuurlijk zijn we benieuwd naar jouw ervaringen met stages en stagevergoedingen – vergeet er dan natuurlijk niet bij te vertellen in welke sector je stage loopt!

Misschien vind je dit ook interessant:

Plaats een reactie!