Tien studietips voor betere studie resultaten

Op het moment van schrijven zit de eerste collegeweek er op en zijn de meeste studenten al gewend het aan het studentenleven. De eerste werkgroepen zijn al gevormd, de studielast is bekend en is het dus tijd om te gaan studeren. Er zijn veel studenten die uren met de neus in de boeken zitten en hetzelfde resultaat behalen als studenten die veel minder tijd aan hun studie besteden. Het geheim zit hem in de effectiviteit van het leren. Iedereen studeert op zijn eigen manier maar soms kan het verstandig zijn om hier vanaf te wijken en iets nieuws uit te proberen. Hieronder staan 10 studietips die je kunnen helpen met het behalen van betere studie resultaten.

1. Zoek de beste studie omgeving.
Terwijl de ene student graag in de UB zit kan de ander beter studeren vanuit huis. Zoek uit wat voor jou de beste leeromgeving is en of je graag alleen of met een studiegenoot gaat leren. Overal hangen voor en nadelen aan vast dus weeg deze goed af wat voor jou het belangrijkst is.

2. Maak een plan.
Een studieplan opstellen kan in eerste instantie veel tijd kosten maar dit betaald zich later allemaal terug. Zorg ervoor dat je precies weet wat je moet leren en probeer zo nauwkeurig mogelijk in te schatten hoeveel tijd dit gaat kosten. Als je je goed aan het studieplan vasthoudt kom je aan het einde van de termijn ook niet in de stress dat je nog veel moet doen of herhalen.

3. Afleiding.
Bij het studeren kun je afleiding beter zoveel mogelijk afschermen. Zet je telefoon en internet uit zodat je niet de hele tijd gestoord kan worden door whats appjes en facebook. Het is namelijk erg verleidelijk om internet –op het moment van de studie – op de verkeerde manier te gebruiken.

4. Afleiding 2.0.
Toch is afleiding ook erg belangrijk want er is niemand die 8 uur lang aan een stuk door kan blokken. Zoals je in stap 2 al hebt gelezen is het maken van een stappenplan erg handig dus neem hier ook voldoende rust en pauze’s in op. Plan bijvoorbeeld een uur in per hoofdstuk afgewisseld met 10 minuten rust. Als je echt de concentratie even niet kunt vinden dan is het verstandig om even een kwartiertje te gaan wandelen of iets anders te gaan doen.

5. Timing.
Je eigen biologische klok is belangrijker dan je waarschijnlijk denkt. Het heeft namelijk echt geen zin om te studeren in de ochtend als je een avondmens bent en avondmensen kunnen beter een uurtje langer slapen dan vroeg de wekker te zetten voor de studie. Ga voor jezelf dus na op welk moment jij kunt pieken en zorg dat je wat de studie betreft dan in de start blokken zit.

6. Begin met de eenvoudige dingen.
Als je begint met het maken van de haalbare opdrachten dan geeft dit je op een bepaalde manier zelfvertrouwen. Hiermee kun je daarna volop aan de slag met de opdrachten die een stuk lastiger en misschien ook saaier zijn maar dan heb je in ieder geval de eerste stap gezet.

7. Gebruik de OSLORO theorie.
Er zijn diverse theorien over effectief studeren. De een adviseert om gebruik te maken van ezelsbruggetjes, kapstokwoorden of ‘mind mapping’, allemaal geheugenspelletjes dus. Maar als je gericht gaat stampen neem je de lesstof het beste op. Deze methode heet OSLORO (en nee dat is geen stad in Zweden) en bestaat uit:
Overzie, Stel vragen, Lees, Overdenk, Reciteer en Overhoor.

8. Zorg voor rust.
Er zijn studenten die graag studeren met muziek op de achtergrond terwijl andere al zjin afgeleid van het minste of geringste geluid. Als je in de UB gaat studeren is het dus slim om oordopjes of een headphone mee te nemen omdat het er nooit muisstil is. Je hoort er altijd studenten lopen, geroezemoes en het tikken van de toetsen op de computer. Als je hier echt niet tegen kunt dan kun je beter in de stilteruimte gaan zitten.

9. Zorg dat je een studievriend hebt.
Vooral in de periode voor de tentamens is de kans groot dat je transformeerd naar een kluizenaar. Als je samen met een vriend ofvriendin gaat studeren kun je elkaar oppeppen, vragen stellen en helpen met het bestuderen van de lesstof.

10. Begin op tijd.
Deze regel is misschien wel de belangrijkste want als je niet op tijd begint met het voorbereiden en bestuderen van de lesstof kun je je maar beter instellen op een herkansing. Het is namelijk onmogelijk om in een korte tijd veel lesstof erin te rammen en door de stress die daarbij komt kijken neem je de stof ook minder goed in je hoofd op.

Heb jij nog goede studie tips?

Andere interessante artikelen

.