Internet in je studentenhuis of kamer

Wat tegenwoordig als primaire behoefte beschouwt wordt is een internet aansluiting. Zo ook in je studentenhuis, kamer of appartement. Zeker een Rijke Student™ kan tegenwoordig niet zonder internet. Omdat je echter niet altijd de hoofdaansluiting tot je beschikking, moet je weten wat de mogelijkheden zijn en waar dit het goedkoopst is.

Hoe goedkoper je internetaansluiting, hoe meer geld voor bier je spaarrekening.  Afhankelijk van de situatie, moet je dit regelen met je huisbaas en/of mede studenten. Je kan ook in je eentje een aansluiting regelen. De belangrijkste tip die we je kunnen geven is om je internet-aansluiting via de Breedbandwinkel te regelen. Als je je aansluiting via die website regelt, krijg je altijd een bedrag direct teruggestort op je rekening, omdat ze een vergelijkingssite zijn waar alle providers graag hun aanbieding onder de aandacht brengen. Zie het als een soort welkom bonus.

Algemeen

Internetproviders zijn tegenwoordig vrij makkelijk in het overstappen en aansluiten van nieuwe abonnees. Met schriftelijke toestemming mogen ze je oude aansluiting stoppen, zodat je niet hoeft in te zitten over opzeggen. Hou dan wel rekening met mogelijk een (deel van een) maand dubbele kosten door het overstappen. Vrijwel alle providers leveren ook een draadloos modem mee, waarmee je een eigen WiFi netwerk creëert die makkelijk te vinden is op je laptop of PC. Mijne heet niet voor niks Pretty Fly for a WiFi. Mensen die opgegroeid zijn in de jaren 90 begrijpen ‘m wel.

Ik woon in een huis waar al een internetverbinding aanwezig is.

Wat doe je dan op deze pagina?! Nee hoor, we geven alsnog graag advies.  Als er al een internetaansluiting aanwezig is in het pand waar je woont, is de makkelijkste stap om te vragen wat het wachtwoord is van het internet. Vaak zit de internetverbinding inbegrepen bij de huurprijs, maar als dit niet zo is kan je tegen een kleine betaling per maand wel meedoen. Ik heb in mijn vorige woning ook het internet gedeeld met (twee) medebewoners – ik had het abonnement afgesloten en zij maakten 1/3e van de maandelijkse kosten naar mij over.

Ik woon bij iemand in huis zonder internet

In dit geval kan je de eigenaar van het huis te vragen om een internetabonnement af te sluiten die je deelt met je (mede)bewoners. Vaak is het goedkoper om in plaats van een los internetabonnement een alles-in-een pakket aan te vragen. Bij Ziggo bijvoorbeeld is een losse televisie- en telefoonaansluiting bijna net zo duur als een alles-in-een pakket ,waarbij de snelheden ook nog hoger zijn dan bij een los pakket. Voor 42 euro per maand heb je het basis pakket met 10 mbit/s, wat op zich al genoeg is om met een paar mensen te internetten. Als jullie allemaal graag films en series downloaden veel skypen, is het middelste pakket (‘alles-in-een plus’) beter. Stel dat je dit met 3 bewoners deelt, is het maar 1,5 biertje per maand duurder.

Ik woon in een studentenhuis zonder internet

In dit geval is het belangrijk om te weten waar de hoofdaansluiting zit. Meestal is dit in de woonkamer, en anders in de meterkast. Het abonnement zal op de naam moeten staan van de eigenaar/hoofdbewoner, waarna je de andere (bovenstaande) stappen kan volgen. In een studentenhuis met meer dan 3-4 personen, is het verstandig om voor een abonnement met minimaal 20 mbit/s te kiezen.

Ik woon in een appartement zonder internet

Als je zelf de hoofdbewoner bent van een appartement of studio, ben je niet afhankelijk van andere mensen. Je kan dus zelf een geschikt pakketje kiezen, en slecht 5 á 10 mbit/s is genoeg (tenzij je veel download skypet). Een telefoonaansluiting is vaak niet nodig omdat je al een mobiel abonnement hebt, maar bij een alles-in-een pakket heb je meestal meer voordelen dan een los televisie- en los internet pakket. Ik heb zelf Alles-in-een basis van Ziggo (dus ook met internet), maar eerlijk is eerlijk: alleen mijn moeder belt me op mijn vaste lijn.

Internet zonder kabelaansluiting

Bij sommige providers is het nodig om via de kabel aangesloten te zijn (Ziggo). Er zijn ook providers waarbij dat niet nodig is. Bij bijvoorbeeld KPN en Tele2 gaat de aansluiting via de telefoonlijn. Dat kan voordeliger zijn omdat je geen televisie abonnement móet hebben voordat je internet kan krijgen. Bij de laatstgenoemden kan je een los internetpakket krijgen zonder iets anders af te moeten nemen.

Glasvezel in je studentenhuis

Als je dit hebt, woon je echt in een bazenhuis. Je zal nooit last van elkaar hebben bij het bekijken van YouTube of bij het spelen van games. Vaak betaal je echter nog te veel per maand voor een snelheid die je ook via de kabel kan krijgen, dus dit raden we voorlopig nog niet aan. Bovendien moet er wel een glasvezelaansluiting in de buurt van je studentenhuis liggen. Op het FttH Platform kan je zien in hoeverre jouw gemeente al is aangesloten.

Wat is het goedkoopste internet dat ik kan krijgen?

Daarvoor kan je het beste je postcode en huisnummer invullen. Je krijgt de prijs per jaar en per maand te zien:

Goede of slechte ervaringen met een bepaalde internet provider? Of een gouden tip? Laat wat van je horen!

Misschien vind je dit ook interessant:

Plaats een reactie!