Geld verdienen met YouTube

Een steeds vaker voorkomend fenomeen is een succesvol persoonlijk YouTube kanaal. Denk aan filmpjes van beautyblogs, politieke uitingen, handleidingen en kunst. Er zijn ook talloze studenten die een heel aardig zakcentje bijverdienen met het maken van YouTube filmpjes. De grote vraag is: hoe kan je hier nou geld mee verdienen?

Geld verdienen met YouTube filmpjes
Je bent ongetwijfeld wel eens tegen de reclames aangelopen die je ziet voor een YouTube filmpje, bijvoorbeeld voor een film, musical of telefoon. Zelfs McDonald’s adverteert op YouTube. En anders heb je wel eens een banner weggeklikt die een derde van het filmpje beslaat. YouTube kan door deze advertenties genoeg geld binnen halen om jullie al die filmpjes aan te kunnen bieden. Maar, zonder filmpjes geen YouTube, dus de makers van filmpjes krijgen een percentage van deze opbrengsten. Hoe meer bezoekers jij naar je filmpjes trekt, hoe meer views en dus hoe meer inkomsten voor jou én YouTube.

Beginnen met YouTube
Je kan jezelf met een Google account (bijvoorbeeld omdat je al een Gmail adres hebt) heel makkelijk aanmelden bij YouTube. Je kan daarmee niet alleen reacties plaatsen bij andere filmpjes, maar ook zelf filmpjes direct opnemen met je webcam of uploaden vanaf je computer.  Deze filmpjes komen allemaal in je eigen kanaal te staan.

1. Het onderwerp
Als je  een succesvol en interessant kanaal wilt hebben waar veel mensen zich op abboneren, concentreer je dan op één onderwerp. Bij vrouwen zijn YouTube kanalen over make-up bijvoorbeeld heel bekend. Of je doet veel met groene energie omdat je als bijbaantje zonnepanelen installeert. Of je bent een ontzettende gamer die de vetste capriolen uithaalt in Battlefield 3. Dit zijn allemaal onderwerpen waar bepaalde mensen naar gaan zoeken en waardoor jij meer bezoekers kan krijgen op je kanaal.

2. Zorg voor veel kijkers
Als het goed is heb je zojuist een eureka-moment gehad en een onderwerp uit het binnenste deel van je hersenen gehaald (eigenlijk niet, want daar zit je thalamus en die is betrokken bij je zenuwen en motorische skills, niet met je gedachten… Tenzij je een YouTube kanaal gaat maken over je sport!). Je moet vervolgens wel je filmpjes onder ogen brengen bij relevante kijkers. Zorg daarom altijd dat je de juiste trefwoorden in de omschrijving van je filmpje hebt staan, en ook in je titel. Categoriseer je filmpje ook op de juist plek. Deel je filmpje op Facebook, tweet de links naar je filmpje naar mensen op Twitter die er iets mee hebben (misschien krijg je wel een retweet) en abonneer jezelf óók op relevante kanalen – grote kans dat die persoon zich dan ook op jouw kanaal abonneert.

3. Meld je aan bij Google Adsense
Waar je ook met je Google account terecht kan, is Google Adsense. Dit programma plaatst relevante advertenties op jouw YouTube kanaal met daarin een persoonlijke code. Hiermee weet Google dat als een persoon op een advertentie klikt en uberhaupt ziet, dit door jou komt en ze jou daarvoor kunnen belonen. Je wordt vaak niet alleen betaald per klik (wat op kan lopen tot tientallen centen per klik), maar bij sommige advertenties ook per 1000 kijkers.
Als je een bepaald bedrag hebt opgeleverd met je kanaal, betalen ze je uit. Hiervoor moet je dus wel je bankrekeningnummer laten weten, maar ze kunnen nóóit zomaar wat van je afschrijven en het kost je verder niks. Je ‘werkt’ immers voor hun, en zij niet voor jou. Zodra je voor Adsense aan bent gemeld, kan je je YouTube account aan Adsense koppelen op de website van YouTube. Hiervoor moet je specifiek toestemming voor geven en gebeurt niet automatisch, dus let even op het woordje ‘Adsense account koppelen’ als je op YouTube komt en dit nog niet hebt gedaan!

4. Blijf filmpjes maken!
Eerlijk is eerlijk: het geld zal niet vanaf dag 1 met bakken tegelijk binnenstromen. Zeker als je nog weinig bezoekers hebt, kan het even duren. Het belangrijkste om genoeg bezoekers te trekken is om genoeg relevante filmpjes te maken en je kanaal up-to-date te houden zodat geabonneerde mensen terug komen naar jouw kanaal. Het is dus een investering in de vorm van tijd, maar dat is een hele studie uiteindelijk ook. In het begin ben je blij met elke klik die je hebt, vervolgens zie je dat je elke dag ongeveer 1 euro binnen haalt, dan 10 euro per week, en als alles goed gaat kan dit tientallen euro’s per maand opleveren. Er zijn zelfs YouTubers die hier hun dagelijkse kost mee kunnen verdienen, dus waarom jij niet?!

Hebben jullie al een YouTube kanaal of ideeën om te delen?

Misschien vind je dit ook interessant:

One Comment op “Geld verdienen met YouTube”

  1. Bert Amsterdam 24 augustus 2013 at 22:36 #

    En het mooiste van alles is ook nog eens dat je er geen idiote bedragen aan filmpaparatuur voor nodig hebt. Een webcam voldoet, ga je iets verder dan is een camera met videofunctie misschien toch wel handig. Maar dat beslist iedereen zelf.

    Bert
    Amsterdam


Plaats een reactie!